MOJA ŠOLJA JOGE

 Boje u našem životu i njihovo značenje

Da li ste se nekada zapitali  kako bi ovaj svet izgledao kada bi bio neobojen, to jest, kada bi sve bilo  crno belo i sivo?

Naš je život ispunjen bojama, mi vidimo boje, obučeni smo u boje, udišemo boje, konzumiramo boje, upijamo boje, izloženi smo svetlosti boja.. Takođe, svi mi imamo i svoju ličnu boju, a najčešće nas ta boja na nesvesnom nivou najviše i privlači..

Boje se mogu podeliti u dve kategorije ahromatske (neobojene) i hromatske (obojene). Ahromatske boje su crna, bela i siva, hromatske boje su sve ostale boje. Možemo razlikovati oko 10 miliona boja, a ljudsko oko najviše zapaža crvenu boju.. 

Pa hajde da se malo upoznamo sa značenjem nekih od osnovnih boja kako bi nam mogle biti od pomoći u našem svakodnevnom životu..

Ako samo na trenutak prizovemo u svom umu sliku predivnog plavog mora ili već, ako zamislimo sebe kako sedimo na obali mora zagledani u daljinu pritom osećajući neopisivi mir, složićemo se da plava boja zaista umiruje. Plava boja dopušta umu da se odmori, a spavaća soba obojena u plavo brzo će nas uspavati. Plava boja pomaže štitnoj žlezdi i jača krv i to je boja koja vraća energiju kada je neko vrlo slab. Indigo plava boja pomaže čoveku da se uskladi sa realnošću, pomaže mu da krene u budućnost, smiruje disanje i poboljšava meditaciju, pa je sasvim  razumljivo zašto smo toliko smireni kada smo okruženi plavom bojom. Plava boja je najhladnija boja u spektru i u ledenim zimskim danima preporučuje se  jakna u nekoj toplijoj boji.. Važno je naglasiti da plava boja fizički pogoršava kontrakcije mišića, hronični reumatizam, artritis, visok krvni pritisak, paralizu.. 

Crvena boja je najtoplija od svih boja, pomaže kod anemije, popravlja raspoloženje, otklanja depresiju i malaksalost, ubrzava metabolizam i odlična je za lečenje gojaznosti. Sa druge strane, ako se koristi u velikim količinama može podstaći ljutnju, konflikte, nestrpljivost, agresivnost..  Crvena boja produbljuje osećaj za vreme, pa će npr. crveni prekrivač učiniti oporavak bržim posle operacije..

Zelena boja isceljuje naše telo i vraća telu energiju, uravnotežuje telo i um, snižava pritisak, pruža odmor, smanjuje egoizam i ovo je boja koja je najpotrebnija čovečanstu. Ovo je neutralna boja i možemo je koristiti u neograničenim količinama jer fizički ne pogoršava ništa. Zelena boja negativno mentalno deluje na strogost..

Žuta boja pročišćava telo i uništava bakterije, izaziva smeh i osvetljava um. Ovo je boja  fokusa i ako naglasimo žutu boju npr. u kancelarijama, vrlo povoljno će delovati na koncentraciju zaposlenih. Isto tako, pomoći će i kod učenja i sigurno  će nam biti od pomoći  na dan ispita ako npr. obučemo nešto žuto.. Žuta boja aktivira reflekse i daje energiju mišićima, a pomaže i kod mučnine..Žuta boja fizički pogoršava akutne upale, proliv, nesanicu, groznicu..a ljubičasta hrana ima puno žute energije..

Narandžasta boja predstavlja toplinu i greje naše telo, podstiče osećaj sreće i veselosti. Ovo je boja izdržljivosti i daje nam snagu. Poboljšava cirkulaciju , pomaže  kod paralize i ukočenosti, podiže krvni pritisak i pojačava puls. Ipak, ako je koristimo u velikim količinama pojačava sebičnost i hedonizam..

Bela boja reflektuje svu energiju i apsorbuje svu svetlost, pa se u zimskim danima preporučuje da nosimo belu odeću jer direktno apsorbuje sunčevu svetlost i pomaže telu da stvori vitamin D.. Takođe, kod prehlade je poželjno  da se malo osunčamo u beloj pidžami da bi se brže izlečili…

Ljubičasta boja označava povezanost sa Stvoriteljem, podstiče nas da idemo putem duhovnosti i povezuje nas sa višim znanjima. To je boja revitalizacije, ubrzava proces ozdravljenja, izoštrava ljudske reflekse, a preterivanje ljubičastom bojom podstiče oholost…

Na kraju, dobro je da malo obradujemo dame značenjem ružičaste boje jer nas ova boja podmlađuje, pa će  npr. kozmetika pakovana u ružičastoj ambalaži imati veći podmlađujući efekat, a svakako nije s goreg da se u našim ormarima nađe i neki komad garderobe u ovoj boji, kako bi je više mogli upijati…

(Značenje boja je iz priručnika Theta Healinga – Boje u našem životu)

19 .09. 2020.  -  03. 10. 2020.

Prirodna kozmetika - u službi zdravlja i lepote

 

Ako vodite računa o namirnicama koje unosite u organizam jer želite zdravo da se hranite, možda nije loše zdravoj ishrani dodati i zdravu kozmetiku za pun efekat zdravlja pa i lepote tela?

Koža je naš najveći organ i veoma je važno da vodimo računa čime se mažemo jer  hemikalije koje u organizam unosimo putem kože, a koje se već za nešto manje od pola sata nalaze u našoj krvi, za razliku od hrane zaobilaze metabolički proces, pa su samim tim i mnogo štetnije po naše zdravlje, a sigurno je i da doprinose da koža brže stari..

Svi ti opijajući mirisi u konvencionalnim kupkama, kremama, sapunima koji tako dobro prijaju našim čulima, jako lepo prikrivaju mirise jakih hemikalija koji se nalaze u ovim proizvodima. Tu su  i razne boje šampona i kupki koje sadrže još  dodatnih toksina i sulfate koji isušuju kožu i kosu, isto tako,  aluminijum i talk koji se dodaju dezodoransima, a koji sprečavaju znojenje i zapušavaju pore, a ne možemo zaobići ni  konzervanse koji se stavljaju  kako bi se sprečilo kvarenje proizvoda, a koji veoma loše utiču  na rad hormona..Za neke od ovih hemikalija veruje se i da su kancerogene i sigurna sam  na kraju ovog pasusa složićete se ,, veoma, veoma toksično” svakako, valjalo bi smanjiti ili još bolje izbegavati..

Kada zatrpavamo svoje telo hemikalijama iz kozmetike, naš se organizam bori sa otrovima umesto da se regeneriše pa se i lakše razboljevamo, a osim što je zdravo da je koristimo, prirodna kozmetika jako dobro utiče i na lepotu kože i kose.. 

Na tržištu možemo naći puno lepih prirodnih proizvoda za negu tela i kose i ako odlučimo da npr.mleko za telo zamenimo nekim prirodnim uljem pomoći ćemo svom potkožnom tkivu da nakupi dovoljno masnoće i time sačuva našu kožu od isušivanja, to jest, preranog starenja..

Ipak, za mnoge ljude mazanje uljima može biti neugodno pogotovo jer ostavlja masne tragove na našoj odeći, a da bi izbegli problem masne kože i masne garderobe  protrljati ulje među dlanove i naneti na poluvlažno telo posle tuširanja. Ovako naneto ulje lako će se razmazati, koža će ga brzo upiti, biće lepo hidrirana, glatka i svilenkasta na dodir...

19 .10. 2020.  -  09. 11. 2020.

Retrogradni Merkur u 2021. godini

Merkur je planeta koja u astrologiji simbolizuje komunikaciju, pisanje, čitanje, ruke, ramena, pluća, automobil, saobraćaj, torbe, novčanike, dokumenta, papire, decu, internet… i jedna je od tri planete pored Marsa i Saturna koja nam pravi najviše problema kada krene u svoj retrogradni hod. Retrogradan je 3 do 4 puta godišnje, a period njegovog retrogradnog hoda traje oko 3 nedelje..

Tranzit retrogradnog Merkura je pre svega period nesporazuma i zbunjenosti i ako znamo da  retrogradna planeta ima  simboliku greške, za vreme trajanja ovog tranzita ako ne moramo,  nije dobro potpisivati važne ugovore jer se možemo sresti sa problemima. Pod retrogradnim Merkurom naglašeni su i problemi sa internetom, telefonima i kompjuterima i ovde  se lako može dogoditi i neki neočekivani kvar. Ne treba da nas iznenadi ni pogrešno poslana poruka, zaboravljena lozinka pa ne možemo da pristupimo nekom nalogu, a  koliko god je to moguće poželjno je izbegavati bilo kakve rasprave i svađe koje su u ovom periodu kako nam se može učiniti gotovo neizbežne.. Ovo je i period pojačanog ogovaranja, pa se savetuje  da se suzdržimo toga kako ne bi preuzimali karmu drugih ljudi na sebe..  

Možemo očekivati probleme sa papirima i dokumentima, a nije na odmet da  pod ovim tranzitom povedemo malo više računa o torbicama, novčanicima, ključevima.. jer ih lako možemo izgubiti ili nam mogu biti ukradeni..

Takođe, pod retrogradnim Merkurom ako  možemo najbolje je da odložimo putovanja i veoma je važno da budemo oprezni u saobraćaju, a poželjno je da zaštitimo i  automobile od mogućih oštećenja i krađa. Dobro je da vodimo računa i o pravilnom parkiranju jer lako možemo da dobijemo i neku policijsku kaznu, a kada su deca u pitanju savetuje se da im za vreme trajanja ovog tranzita maksimalno posvetimo pažnju..

Merkur će u 2021. godini biti retrogradan 3 puta :

Od 30. januara do 21. februara, od 29. maja do 22. juna i od 27. septembra do 18. oktobra..

19 .09. 2020.  -  27. 12. 2020.